ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9.30-20.30

ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.00-15.30

ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ: 7/8-26/8

Γνωρίζουμε από πληθώρα μελετών πως το συμβατικό τσιγάρο προκαλεί τόσο άμεσες διαταραχές στην καρδιά, όσο και μακροχρόνιες επιπτώσεις μέσω της πρόκλησης αθηρωμάτωσης και αύξησης του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4.000 χημικά συστατικά (40 αποδεδειγμένα καρκινογόνα) όπως πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο και υδράργυρο. Το συμβατικό τσιγάρο ευθύνεται για πάνω από 5.000.000 θανάτους παγκοσμίως ανά έτος.

 Από την άλλη, τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν κυρίως 3 συστατικά και κάποιες αρωματικές ουσίες, συνολικά λιγότερες από 20 ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχουμε καύση (όπως συμβαίνει στο συμβατικό τσιγάρο, σε θερμοκρασίες 500-800 βαθμών) αλλά εξάτμιση υγρού σε θερμοκρασίες κάτω από 230 βαθμούς.

Τοξικολογικές μελέτες έδειξαν πως βλαβερές ουσίες, όπως νιτροσαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, είτε δεν ανιχνεύτηκαν καθόλου, είτε βρέθηκαν σε ποσότητες 1400 φορές μικρότερες από τις αντίστοιχες ποσότητες που περιέχει ένα συμβατικό τσιγάρο.

Με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εκλύονται σημαντικά λιγότερες χημικές ουσίες στο περιβάλλον, ενώ απουσίαζαν πλήρως τοξικές ουσίες όπως τολουόλη, μονοξείδιο του άνθρακα και ακρολείνη. Η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης που χρησιμοποιεί δεν προκαλούν κλινικά σημαντική αποφρακτική τάση στο αναπνευστικό και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές.

Αντιθέτως, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών επηρεάζοντας τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, αλλά επίσης προκαλούν και μια μικρής έκτασης φλεγμονή, αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και τον αριθμό των πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων τόσο σε καπνιστές, όσο και σε μη καπνιστές.

Σύμφωνα με μελέτες, η φλεγμονή αυτή, που παρατηρείται σε χρόνιους καπνιστές παραδοσιακού τσιγάρου, προκαλεί πολλά από τα προβλήματα υγείας που εκείνοι αντιμετωπίζουν, όπως η υψηλή συχνότητα λοιμώξεων και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες. Σε έρευνα που ξεκίνησε στο νοσοκομείο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" διαπιστώθηκε ότι αντίθετα με το συμβατικό τσιγάρο, το ηλεκτρονικό δεν προκαλεί οξείες και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, οι επιστημονικές ενδείξεις διαπιστώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη είναι πολύ λιγότερο βλαβερά από τα κανονικά τσιγάρα.Ο αέρας που αναπνέουμε καθημερινά περιέχει υγρασία, δηλαδή νερό σε αέρια μορφή. Οι πνεύμονες όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με αυτή την υγρασία αλλά αντίθετα, είναι απολύτως απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι βλαβερό για τον οργανισμό να εισπνέουμε ξηρό αέρα. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του ατμού εξάγεται με την εκπνοή. Ένα μικρό ποσοστό που δεν εξάγεται, απορροφάται είτε από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας είτε από τους πνεύμονες.

Το φαινόμενο «υγροποίησης του ατμού» στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως αστείο. Με την αναπνοή ο άνθρωπος προσλαμβάνει σημαντικά περισσότερη υγρασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα καθημερινά απ’ ότι θα λάβει από την οποιαδήποτε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

  1. Η νικοτίνη είναι ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως στον καπνό και σε πολύ πιο μικρές ποσότητες στις ντομάτες, τις πατάτες, τη μελιτζάνα και την πράσινη πιπεριά. Όταν απορροφάται σε μικρή ποσότητα, είτε από τα τσιγάρα και τα πούρα ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει την υποκίνηση του συναισθήματος της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της ευεξίας. Η νικοτίνη με αυτόνομη μορφή δεν προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου στον υγιή ιστό και δεν έχει καμία μεταλλαξιογονική ιδιότητα. Σημειωτέον ότι η απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο φτάνει μόλις το 10-15% σε σχέση με το κανονικό.
  2. Η γλυκερίνη παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, μεταξύ των οποίων ως θρεπτικό συστατικό σε ζυμοτεχνικές βιομηχανίες καθώς και ως πρώτη ύλη στην παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών. Σημαντική, επίσης, χρήση της γίνεται και ως υποκατάστατου της ζάχαρης σε διαβητικούς.
  3. Προπυλενογλυκόλη: μια ακίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα. Αναλυτικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά την διάρκεια των ετών έχουν αποδείξει ότι είναι ακίνδυνη και ασφαλής. Πειράματα μάλιστα σε ανθρώπους και παιδιά κατέληξαν πως έχει και μικροβιοκτόνο δράση.
  4. Οι λοιπές αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική για να δώσουν ιδιαίτερες γεύσεις στα γλυκά και στα φαγητά μας και είναι και αυτές πιστοποιημένες για χρήση σε τρόφιμα ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται και πολύ οικονομικότερο. Μετά από την αρχική επένδυση για την αγορά της συσκευής το κέρδος ανέρχεται σε πάνω από 50%.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πωλούνται ως συσκευές για την διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό "Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο" θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν εναλλακτικό και ασφαλέστερο  τρόπο καπνίσματος και απευθύνεται μόνο σε ήδη υπάρχοντες καπνιστές.ΜΟΝΟ ΓΝΗΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ